لیست اختراعات ساناز حريري تبريزي
غربالگر نوري سرطان سرويكس جهت كمك به تشخيص ضايعات پيش سرطاني دهانه رحم (سرويكس) در بانوان ارائه شده است. اين سيستم با استفاده از بازتاب نور مرئي از بافت مورد بررسي، وضعيت سلامت آن را تعيين مي كند. زمينه فني اين اختراع، پزشكي، فيزيك پزشكي و ليزر در پزشكي است. حساسيت و شاخص نمايي پايين روشهاي غربالگري مرسوم سرطان سرويكس منجر به نمونه برداريهاي غير ضروري فراوان و در نتيجه ايجاد درد و ناراحتي براي بيمار و صرف منابع مالي مي شود. اساس راه حل ارائه شده استفاده از يك سيستم نوري است كه بتواند بدون فرآيندي تهاجمي به تشخيص وضعيت سلامت هر نقطه از بافت سرويكس بپردازد و در تشخيص نقطه مطلوب جهت نمونه برداري مناسب به پزشك كمك نمايد. كاربرد آن در كلينيكهاي پيشگيري، غربالگري و تشخيص سرطان سرويكس براي جلوگيري از اين سرطان و بهبود وضع سلامت بانوان كشور است. سيستم مورد بحث بصورت غير تهاجمي در زماني كمتر از 2 ثانيه به شيوه اي ساده تشخيص وضعيت سلامت بافت را براي پزشك كولپوسكوپيست در دسترس قرار مي دهد. در ضمن، اين سيستم سبك، ارزان و قابل حمل به نقاط دور افتاده با زيرساختهاي ناكافي سلامت است.
يكي از روش هاي درمان سرطان تيروئيد، مصرف يد 131 توسط بيماران است. دزسنجي يك فرآيند مهم در اندازه گيري شدت تابش مواد پرتوزا و ميزان جذب آن ها در بدن بيمار است، كه در پزشكي هسته اي كاربردهاي گسترده اي دارد. از موارد استفاده آن مي توان در افزايش اثر بخشي درمان اختلالات تيروئيد بوسيله ي يد پرتوزا نام برد. با توجه به استفاده از مواد پرتوزا با فعاليت بالا در اين درمان، بايد از دزسنج مناسب جهت پايش وضعيت اندام هدف (تيروئيد) و اندام بحراني (مغز قرمز استخوان و حنجره و غيره) و همچنين دز دريافتي توسط افراد نزديك بيمار پس از دريافت يد پرتوزا توسط وي و ترخيص از بيمارستان، استفاده گردد. از معايب دزسنج هاي رايج تيروئيد مي توان به عدم قابليت حمل، عدم گزارش نتيجه به صورت بلادرنگ و بازدهي محدود آنها، اشاره كرد. با توجه به موارد فوق، وجود يك دزسنج تيروئيد كه علاوه بر رفع معايب ذكر شده داراي دقت و قابليت اطمينان بالا باشد، ضروري به نظر مي رسد. اين دزسنج شامل دو آشكارساز سوسوزن حساس به پرتوهاي گاما و ايكس است كه با استفاده از يك سيستم شمارنده به نمايشگر متصل شده اند.
فانتوم سر و گردن ايراني چند منظوره (ميهن)، وسيله¬اي است كه شبيه¬ساز تمام يا بخشي از بدن انسان است. در حوزه پرتو پزشكي و فيزيك پزشكي، فانتوم¬ها بايد داراي خواص جذب و تضعيف پرتو مشابه بافت بدن باشند. كاربرد آنها در دزسنجي اندام¬هاي مختلف بدن انسان است تا بتوان درمان مؤثري براي بيماران عمدتاً سرطاني تجويز كرد. همچنين از فانتوم¬ها براي ارزيابي كاركرد دستگاه¬هاي تصويربرداري استفاده مي-شود. فانتوم تهيه شده با استفاده از چاپگر سه¬بعدي هم از نظر شكل ظاهري و هم از نظر خصوصيات پرتوي با بخش سر و گردن انسان مشابه است. از آنجا كه آب مشابهت زيادي با بافت بدن دارد، اين فانتوم تو خالي به گونه¬اي طراحي شده است كه بتواند حاوي اجزاي مختلف از جنس هوا (معادل حفره¬¬ بيني) و يا استخوان (مشابه استخوان فك انسان) و بافت نرم (آب و ماده كاربردي در چاپگر) باشد و بقيه آن با آب پر شود. همچنين در آن بخش¬هايي جهت قرارگيري دزسنج¬هايي از جنس فيلم و دزسنجي گرماليان (TLD) قرار دارد كه بتواند هم به¬صورت نقطه¬اي و هم به¬صورت دو بعدي توزيع دز در اندام¬ها را در اختيار قرار دهد. قابليت افزودن و كاستن اجزاي مختلف به اين فانتوم، آن را براي انواع كاربردها، از دزسنجي در پرتودرماني و پزشكي هسته¬اي تا كاربرد در اطمينان كيفي دستگاه¬هاي تصويربرداري پزشكي هسته¬اي و آناتوميك (مانند CT) و حتي كمك در توسعه نرم¬افزارهاي بازسازي تصوير، به ابزاري مناسب تبديل مي-كند.
يكي از روش هاي درمان تومورهاي سرطاني پرتو درماني با شدت متغير است كه در طي آن پس از مشخص شدن شكل تومور بيمار پرتو خروجي از شتاب دهنده خطي براي از بين بردن سلول هاي سرطاني به سمت تومور تابيده مي شود. تعيين مختصات ناحيه هدف در اين روش بسيار حائز اهميت مي باشد كه اين عمل به كمك كوليماتور چند تيغه اي انجام مي شود. در اين فرايند پس از پردازش تصاويلر ct يا MRI بيمار و تعيين محدوده تومور با ارسال فرمان هاي لازم تيغه هاي جاذب به منظور تغيير شدت پرتو به حركت درآمده كه نتيجه آن رسيدن حداكثر در پرتو به تومور و حداقل آن به بافت هاي سالم مجاور مي باشد نتايج شبيه سازي و عملي نمونه اوليه MLC نشان دهنده كارايي بالاي آن بوده و توجه ويژه به آن مي تواند موجبات خودكفايي كشور را در جهت درمان بيماران سرطاني فراهم سازد.
موارد یافت شده: 4